Wat is eigenlijk... PENSIOEN

terug

Je pensioen is je inkomen voor later. Wanneer je stopt met werken, krijg je geen salaris meer. Je moet dan leven van:

de AOW van de overheid;

het pensioen dat je via je werk opbouwt;

extra pensioen of geld dat je zelf nog spaart.

 

1. AOW

De AOW is het ouderdomspensioen van de overheid voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Je krijgt AOW wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Wanneer dat is, vind je hier: www.checkuwaowleeftijd.nl

 

Ben jij zonder partner, dan is je AOW 70% van het netto minimumloon. Als je samenwoont of bent getrouwd, krijgen jij en partner beide 50% van het netto minimumloon. Samen krijg je dus 100%. In dit geval betekent ‘samenwonen’ dat je met iemand van boven de 18 jaar in één huis woont en de kosten van het huishouden deelt óf voor elkaar zorgt.

 

Heb je een tijdje in het buitenland gewoond? Dan gaat er per jaar in het buitenland 2% van je AOW af. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je in Nederland belasting blijft betalen of als je even in het buitenland studeert. Meer informatie over de AOW vind je op www.svb.nl.

 

2. Pensioen via werk

Via je werkgever bouw je pensioen op bij Pensioenfonds Horeca & Catering. Vanaf je pensioendatum krijg je dat als aanvulling op je AOW. Elke maand, totdat je overlijdt (tenzij het wordt afgekocht). Hoe je pensioen opbouwt en hoeveel dat is, lees je op deze kaart

 

 

Als je buiten de horeca en catering hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk ook pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds of een pensioenverzekeraar. Check op www.mijnpensioenoverzicht.nl waar je pensioen hebt opgebouwd.

Maak nog een rondje